Pratite nas na društvenim mrežama

Amélie – Film kojem se uvijek vraćamo

FILM

Amélie – Film kojem se uvijek vraćamo

Amélie (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain) je francuska romantična komedija sa blagim dodirom fantazije, koja se na filmskom platnu pojavila 2001. godine u režiji Jean-Pierre Jeuneta. Prije 17 godina se publika zaljubila u Amélie Poulain, koju je odlično odglumila simpatična, francuska glumica Audrey Tautou.

Filmski festival u Cannesu je odbio uključiti film u svoj program i nominirati ga za Zlatnu palmu jer nije bio “dovoljno zanimljiv”. Kao posljedicu, primio je puno kritika i protestnih nota iz cijele Francuske.

O neočekivanom uspjehu ove romantične komedije s elementima fantazije dovoljno govori podatak da je širom svijeta film zaradio čak 174 miliona dolara, što je rezultat kojim se ne mogu pohvaliti ni neki blockbusteri velikih američkih produkcijskih kuća.

Iako smo svi koji volimo kinematografiju ovaj film odgledali više puta, postoje neke zanimljivosti koje se vežu za njega, a za koje možda niste znali.

AMELIE SE TREBALA ZVATI EMILY

Reditelj i koscenarist Jean-Pierre Jeunet napisao je ulogu na francuskom jeziku za englesku glumicu Emily Watson i glavni lik nazvao Emily. Međutim, nije mu se svidjela njena izvedba na stranom jeziku pa je prepravio scenarij. Prema drugoj verziji, Emily je odrastala u Engleskoj pa zato govori engleski jezik. Na kraju je Watson ipak odustala od uloge, a scenarij je dobio treću verziju prema kojem je glavni lik Francuskinja Amelie.

JEUNET JE NOVU GLUMICU PRONAŠAO NA PLAKATU

Doslovno. Hodao je ulicama Pariza i razmišljao o tome s kime će zamijeniti Emily Watson. Tada je vidio plakat za film “Venus Beauty” na kojem se nalazila Audrey Tautou. “Ostao sam zapanjen njezinim tamnim očima, tragom nevinosti i neobičnim držanjem. Dogovorio sam sastanak i ona je došla na audiciju za film. Nakon 10 sekundi znao sam da je ona baš ono što tražim” – ispričao je Jeunet.

REDITELJ JE PROTIV SVOJE VOLJE VANJSKE KADROVE PARIZA SNIMAO U – PARIZU

Jeunetovi prijašnji filmovi primarno su snimani u studijima. Reditelj preferira takav način snimanja jer mu dozvoljava veću kontrolu nad vremenskim uvjetima i u studiju lakše reproducira svoje vizije. Međutim, rekreiranje Montmartrea u studiju bilo bi preskupo pa je reditelj ipak morao snimati na pravoj lokaciji iako mu ona vizualno nije odgovarala. Maknuli smo aute s ceste, grafite sa zidova, zamijenili plakate s ljepšima. Recimo da sam pokušao dobiti što više kontrole nad estetskom kvalitetom grada, ispričao je i dodao da su u post-produkciji filma dodatno sređivali te scene.

SVE SCENE STANA SNIMLJENE SU U NJEMAČKOM STUDIJU

Mnogi su ostali razočarani činjenicom da šarmantan pariški stan iz filma zapravo uopšte nije stan, a nije ni pariški. Jeunet je snimanje tih scena preselio u Njemačku kako bi se kvalificirao za porezne poticaje.

YANN TIERSEN SLUČAJNO JE POSTAO AUTOR MUZIKE ZA FILM

Reditelj nikada nije čuo njegovu muziku, sve do trenutka dok jedan od asistenata produkcije nije pustio Tiersenov CD dok su se zajedno vozili u automobilu. Do kraja te večeri Jeunet je imao sve njegove albume i pozvao je Tiersena da napravi originalnu muziku za film.

“ŽABICE” SU SAMO SPECIJALNI EFEKAT

Bacanje kamenih oblutaka u vodu s ciljem njihovog odbijanja od površine u žargonu nazivamo bacanjem “žabica”. Audrey Tautou nije bila vješta u tome pa je scena u kojoj Amelie baca “žabice” u pariškom kanalu Saint-Martin rezultat specijalnih efekata.

U NAJŠARENIJEM FILMU NA SVIJETU MALO JE PLAVE BOJE

Teško je ne primijetiti da film obiluje crvenom, žutom i zelenom bojom, ali mnogi ne znaju da u njemu skoro pa nema plave boje. Za vizualni identitet filma Jeuneta su inspirisale slike brazilskog umjetnika Juareza Machada.

DIJALOG AMELIE I NJENE SKRIVENE SIMPATIJE SVEDEN JE NA MINIMUM

U dva sata dugom filmu Amelie i Nino (Mathieu Kassovitz) izmjene samo par rečenica tokom telefonskog razgovora kod bazilike Sacre Coeur i tokom susreta u kafiću Deux Moulins.

SKRIVENO ZNAČENJE POČETNE SEKVENCE

U trenucima kada se na ekranu pojavljuju imena filmske ekipe, lik malene Amelie zapravo predstavlja i dočarava zanimanje svakog člana.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH