Pratite nas na društvenim mrežama

After Life (2019)

RECENZIJE

After Life (2019)

After Life je nova Netflixova serija, koju je napisao i režirao Ricky Gervais. Gervais je ponovno fantastičan i kao glumac i kao redatelj, te opet uspijeva stvoriti maksimalno neugodne situacije, zbog kojih ga ili volite ili ne podnosite. U ovoj seriji ide korak dalje, gdje od lika koji je na prvu nepodnošljiv, kojeg doživljavate poput “trola na Twitteru”, koji je ljut na čitav svijet i želi to svima staviti do znanja, ide do toga da ga želite zagrliti i osjećate bezuvjetnu empatiju za tog mrguda.

Ricky Gervais u seriji glumi Tonyja, srednjovječnog novinara koji nakon smrti žene, gubi smisao za život. On u tom procesu žalovanja otkriva svoju “supermoć”, a to je da hoda po svijetu i svima govori brutalnu istinu u lice, jer ne mari ni za što i ni za koga. Tony nije samo jadan, on je samoubilački nastrojen. Odlučuje da se ne ubije (za sada). Umjesto toga, konstantno koristi tu svoju novu “supermoć”,  odlučuje da živi svoj život bez kompromisa, govoreći i radeći šta god hoće, ne brinući se o posljedicama. To je njegov način kažnjavanja svijeta zbog svoje nepravde. “Nema prednosti u tome da budete fini, promišljeni i da imate integritet”, objašnjava on. “Ako postanem šupak i kažem i učinim što želim, uvijek se mogu ubiti. To je kao supersila.” On običnog stranca naziva odvratnim nadimcima, svog kolegu naziva debelim i u fazi je u kojoj ne može smisliti ljude i jednostavno želi da ni njega više nema. On anestezira svoj bol alkoholom, i nekoliko puta pušenjem heroina, i noći provodi gledajući video snimke umiruće Lise, koja ga ohrabruje da ne bude jadan nakon njene smrti, već da nastavi sa životom i da pronađe nekoga novog. Tvrdoglavo se drži svojih kaustičnih riječi i stavova sve dok konačno ne može, ili možda još značajnije, ne želi.

Vremenom upoznajete Tonyja dublje i shvatate ga. Prikazan nam je odnos između njega i njegove žene (Kerry Godliman ) kroz kratke klipove, na kojima vidimo koliko je sretan uz nju. Gervais priznaje da bi publici bilo teško povezati se sa likom koji se čini tako strašnim, da nije tih kratkih klipova, a koji pokazuju da je Tony bio “dobar momak” koji je više od ičega volio da zabavlja Lisu.

Gervais je oduvijek bio izuzetno velikodušan i odličan pisac. Napisao je sjajne likove za ovu seriju, koji uključuju David Bradleya kao Tonyjevog oca, koji ima Alzheimerovu bolest, Roisin Conaty kao lokalnu prostitutku, Penelope Wilton kao udovicu s kojom se sprijateljuje prilikom posjete Lizinoj grobnici i Ashley Jensen kao medicinsku sestru, koja nudi obećanje nove romanse.

Namjera serije se svodi na ličnu odgovornost i odgovornost čovječanstva prema sebi. Na pola puta, Tonyju je rečeno značenje života (iako ne u toliko riječi): „Sve što imamo je jedno drugo. Moramo da pomognemo jedni drugima kroz borbu dok ne umremo, i onda smo gotovi.” Ovo nije toliko priča o gubitku koliko o borbi, prilikama, apsurdima i ljepotama života. Govoreći svoju poruku o ljudskim vrijednostima gorkim humorom, Gervaisov novi rad izaziva smijeh i tugu. Ono što publika dobija od After Lifea je serija o depresiji koja uspijeva da pronađe dušu u svojoj užasnoj stvarnosti.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH