Pratite nas na društvenim mrežama

9 stvari koje niste znali o Ratovima zvijezda

FILM

9 stvari koje niste znali o Ratovima zvijezda

Film u koji je malo ko vjerovao, Ratovi zvijezda, snimljen davne 1977. godine zbog svoje planetarne popularnosti i uspjeha pretvorio se u najveću filmsku franšizu.

Ono što Ratove zvijezda razlikuje od većine drugih poznatih filmskih priča jest činjenica da se uspio proširiti na sve druge medije – od knjiga, slikovnica, serija, crtanih filmova pa sve do pop-kulture. Prema ideji filma nastala je, možemo reći, prava religija. Uspjeh Ratova zvijezda uveliko je promijenio način na koji se snimaju filmovi te postavio nove standarde kako se u Hollywoodu percipiraju filmovi.

Zanimljivost je i činjenica da su Ratovi zvijezda zaslužni za nastanak multipleksa. U vrijeme kada je prvi dio došao u kina, multipleksi nisu postojali. Pozamašna svota novca koju su vlasnici kina zaradili od posjetitelja omogućila im je izgradnju više dvorana, što je bilo pametno ulaganje jer je tako većem broju ljudi omogućeno da istovremeno uživaju u filmovima, a samim je time povećana i zarada.

U nastavku teksta donosimo nekoliko manje poznatih i pomalo bizarnih činjenica o originalnoj trilogiji i događanjima iza kulisa snimanja.

Orson Welles bio je nesuđeni glas Dartha Vadera

Prije nego što je legendarni James Earl Jones posudio glas jednome od najpoznatijih filmskih negativaca, “tata” Ratova zvijezda George Lucas razmišljao je o angažmanu slavnoga redatelja i glumca Orsona Wellesa. Međutim, zaključio je kako bi njegov glas bio isuviše prepoznatljiv publici.

Kinoprikazivači bili su sumnjičavi prema prvome filmu

Prvi film u serijalu, poslije podnaslovljen Nova nada, prvotno se trebao početi prikazivati u američkim kinima na Božić 1976. godine. Međutim, problematična produkcija i složen rad na specijalnim efektima odgodili su premijeru za pet mjeseci, točnije za 25. svibnja 1977. godine. Studio 20th Century Fox očekivao je da će film propasti na blagajnama u prenatrpanoj ljetnoj sezoni, a sličnog mišljenja bili su i kinoprikazivači, pa se u početku manje od 40 kina predbilježilo za prikazivanje filma. Ratovi zvijezda na kraju su uzrokovali goleme redove ispred kino-dvorana.

Ratovi zvijezda imaju svoj “praznični specijal”…

… koji je toliko loš da ga fanovi uopće ne žele spominjati. Riječ je, naime, o televizijskome filmu The Star Wars Holiday Special, prikazanom 1978. godine u kojemu se pojavljuju gotovo svi glumci iz Nove nade, a u cijelome uratku ima pjesama, komičnih skečeva, animiranih segmenata i još koječega. “Specijal” je bio emitiran samo jednom, i to uoči Dana zahvalnosti, a danas se smatra jednim od najgorih trenutaka u povijesti američke televizije te nikad nije izdan na videotržištu. Zanimljivo je ipak spomenuti kako se u omraženome uratku prvi put pojavio kultni lik Boba Fett.

Yoda se u početku zvao sasvim drukčije

U drugome dijelu originalne trilogije, Imperij uzvraća udarac, upoznajemo mudroga Yodu koji je danas jedan od najpoznatijih i najomiljenijih likova cijeloga serijala. Međutim, malo je poznato da se u ranoj verziji scenarija Yoda zvao – Buffy! Da, baš kao lik ubojice vampira iz jedne sasvim druge franšize. Još je uvrnutija činjenica da su autori filma neko vrijeme razmišljali kako bi Yodu mogao odglumiti – maskirani majmun!

Kubrick je uzdrmao Imperij

Imperij uzvraća udarac dijelom je sniman u engleskome studiju u kojemu je Stanley Kubrick istodobno snimao svoje kultno Isijavanje. Međutim, Kubrickov set zahvatio je veliki požar, pa je kultni redatelj morao “posuditi” dio studijskoga prostora Ratova zvijezda. Sve to potpuno je poremetilo raspored snimanja Imperija, jer je Kubrick na setu Isijavanja često ponavljao snimanje istih prizora te se nimalo nije držao rokova.

Režija Jedija bila je ponuđena Davidu Lynchu

Iako to danas zvuči potpuno nevjerojatno, ali David Lynch je bio jedan od glavnih kandidata za režiju Povratka Jedija, trećeg poglavlja originalne trilogije. Međutim, redatelju Eraserheada ipak je tada bio zanimljiviji jedan drugi SF projekt – ekranizacija kultnoga romana „Dina, pješčani planet“.

Povratak Jedija imao je rekordno otvaranje

Povratak Jedija bio je prvi film u historijii koji je u premijernome vikendu na kino-blagajnama zaradio više od 20 miliona dolara. Prethodni rekord držali su Superman II i Zvjezdane staze: Khanov bijes koji su se u kinima otvorili s malo više od 14 miliona dolara.

S Jabbom nije bilo lako

Animatronska lutka Jabbe the Hutta težila je gotovo tonu, a njezina izrada stajala je pola miliona dolara. Njome je moralo upravljati šestero ljudi.

Originalna trilogija mogla je završiti mnogo mračnije

George Lucas i scenarist Lawrence Kasdan kratko su vrijeme razmišljali o mračnome završetku trilogije u kojemu Luke Skywalker postaje novi Darth Vader. Međutim, ideja je bila brzo odbačena jer je Lucas smatrao da takav kraj ne bi bio prikladan za mlađe gledatelje.

Izvor: planb.hr

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH