Pratite nas na društvenim mrežama

What We Do in the Shadows (2019)

RECENZIJE

What We Do in the Shadows (2019)

Taika Waititi i Jemaine Clement su postali dio naše svakodnevnice zahvaljujući nizu hitova, uključujući Thor: Ragnarok koji je režirao Waititi i Legion FX serije u kojoj glumi Clement, ali ovi komičari već godinama surađuju. Clement je glumio u Waititijevom debitantu Eagle vs. Shark iz 2007. godine, a 2014. godine, par se udružio za ‘What We Do in the Shadows’, mockumentary koji je postao instant kultni klasik. Clement i Waititi su napisali, ko-režirali i glumili u filmu, a sada, pet godina kasnije, dvojac je uspio da napravi TV spinoff u njihovom de-glamoriziranom svijetu duhova i besmrtnika. Clement je također napisao nekoliko epizoda zajedno s izvršnim producentom Paulom Simmsom.

Glavno pitanje je bilo da li će glumci biti u stanju da prenesu hemiju iz 2014. godine. Na kraju krajeva, veliki dio uspjeha filma počiva na ramenima njegovih likova, posebno Waititija i Clementa, tako da to što se u seriji ne pojavljuju na ekranu uvijek može biti kockanje. Budite sigurni, to je ono što se isplatilo jer je ovaj ansambl, možda i još jači. Djelimično zato što nam je dato više vremena, a dijelom zato što smo već upoznati sa ovim vampirskim svijetom. ‘What We Do in the Shadows’ nudi gledaocima uvid u monotoniju i apsurdnost besmrtne egzistencije na način koji se savršeno prevodi u polusatni komedijski format.

Serija se odvija u istom svemiru kao i filmska verzija – posmatramo podvige Nandora (Kayvan Novak); Laszla (Matt Berry); Laszlove supruge, nezasitne Nadje (Natasia Demetriou); i njihovog ljudskog sluge – Guillerma (Harvey Guillen). Nandor, Laszlo i Nadja žive zajedno već stotinama godina u bogatom ali starom dvorcu u Staten Islandu. Uz pomoć Guillerma (koji se nada da će jednoga dana postati vampir), vampiri provode noći u lovu, a tokom dana spavaju. Pridržavaju se većine tipičnih pravila vampira: moraju izbjegavati sunce. Oni samo piju (i jedu) krv (da ne postanu nasilno bolesni). Oni imaju očnjake, mogu se pretvoriti u šišmiše po volji, i sposobni su da bacaju čarolije na ljude da dobiju ono što im je potrebno (ili da zaborave na određene događaje). Glavni likovi su svi idioti (momci malo više od Nadje), emotivno zamrznuti u davnoj prošlosti. Clement također dodaje nekoliko svojih vlastitih detalja, a to je Colin (Mark Proksch), četvrti cimer, koji je „energetski vampir“. Umjesto da pije ljudsku krv, Colin “crpi” njihovu energiju svojim pasivno agresivnim ponašanjem ili im dosađuje dugim razgovorima. Colin je možda i najgenijalnija kreacija čitave serije, jer čim se pojavi u nekoj od scena, znate da slijedi nešto urnebesno.

Ova serija je mogla biti pogrešan korak, ali su Waititi i Clement uspjeli da doista poboljšaju svoj izvorni materijal. Čak i kada recikliraju poznate motive iz filma, kao što to često čine u pilotu, to je uglavnom u službi premošćivanja tih ideja na šire koncepte ili još veću bit. Serija održava estetiku filma, uključujući i način na koji se natprirodne moći mogu prikazati ležerno, ali ponekad izgledaju zaista zastrašujuće. ‘What We Do in the Shadows’ je šarmantan i kreativan zaokret u dobro izlizanom žanru – i iako je komedija uvijek subjektivna, obožavatelji upoznati sa stilom Waititija i Clementa će sigurno uživati u ovoj bizarnoj grupi krvopija i njihovim sve nestvarnijim avanturama.

 

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH