Pratite nas na društvenim mrežama

Russian Doll (2019)

RECENZIJE

Russian Doll (2019)

Netflixova nova serija “Russian Doll” je potpuno osvježenje u moru TV misterioznih emisija sa komplikovanim, paralelnim vremenskim parcelama koje zahtijevaju od gledalaca da sastave narative kako bi im se sve ono što su konzumirali učinilo smislenim.

Ovu uvrnutu i složenu zagonetku su zajedno kreirali Amy Poehler, Leslye Headland i Natasha Lyonne. Natasha Lyonne igra i glavnu ulogu u seriji, Nadiu Vulvokov, ženu iz New Yorka osuđenu na ponavljanje iste i beskrajne vremenske petlje koja počinje kada ona stigne na svoju 36. rođendansku zabavu. Ona u toku te noći umire, a onda se naglo vraća na početak rođendanske zabave. Ovo otkrivamo sredinom prve 24-minutne epizode. Nadia istrči na ulicu ne gledajući u oba pravca i udara je taksi. A onda se iznenada vrati u kupaonicu svoje najbolje prijateljice Maxine, u stanu u kojoj joj je priredila rođendanski party, i ta je scena praćena pjesmom Harry Nilsson “Gotta Get Up”, te tu večer proživljava iznova. Ali ona ne samo da igra centralnu ulogu Nadie, žene koja postaje zarobljena u najneobičnijim okolnostima, nego radi da pronađe izlaz iz njih.

Dok Nadia pokušava da sazna zašto stalno umire, ona nailazi na elemente svoje prošlosti koji zaslužuju drugi pogled. Sa svakom novom igrom, Nadia uspijeva da revidira svoj život, vođena ljubavlju, pažnjom i opraštanjem, a ne svojom uobičajenom sebičnošću. Ulozi su podignuti kada se Nadia sastaje sa Alanom (Charlie Barnett). I Alan se zaglavio u petlji, samo se vraća u svoju kupaonicu, gdje se sprema za odlazak na odmor sa svojom djevojkom. Planira je zaprositi i biva odbijen, djevojka raskida sa njim, te je prisiljen preživljavati najgori dan iz njegovog života iznova i iznova. Četvrta epizoda je predana ponavljanju događaja iz prethodne tri kroz Alanove oči, i to nije samo eksperiment u pomjeranju pogleda – on legitimno obezbjeđuje potpuno novi način gledanja na ono što se dešava sa Nadijom, također.

Zajedno, Nadia i Allen predstavljaju savršeni par. Zajedno istražuju svoju zajedničku traumu, tragajući za odgovorima. Postepeno, ona i Alan shvataju da su bili upareni s razlogom, njihovo zajedničko čistilište potiče od činjenice da su se oni zapravo sreli one noći kad su oboje umrli.

Russian Doll ostvaruje ono što većina emisija nije u stanju da izvede: govori univerzalnu ljudsku priču u specifičnom i pažljivo konstruisanom svijetu. Na suptilan način serija govori o empatiji i brizi, i o tome koliko je važno pomoći drugome, ali tek onda kada smo se pobrinuli za sebe. Govori o tome koliko je važno povezivanje između ljudi, da tek tada svijet postaje bolji, ne mjesto gdje svi moramo na kraju umrijeti, nego mjesto gdje svi moramo živjeti.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike RECENZIJE

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH