Pratite nas na društvenim mrežama

10 najpotcjenjenijih pjesama Red Hot Chili Peppersa

MUZIKA

10 najpotcjenjenijih pjesama Red Hot Chili Peppersa

Anthony Kiedis, frontmen dobro poznate kalifornijske četvorke, jučer je proslavio 57. rođendan. Iskoristićemo ovu priliku da se podsjetimo pjesama koje možda nisu doživjele veliki komercijalni uspjeh, ali zbog toga nisu manje vrijedne i dostojne pominjanja. Fank korijeni i naslijeđe Džimija Hendriksa u solažama su ono što ih je oduvijek izdvajalo od drugih bendova kao i ludački i energični nastupi. Malo ćemo odstupiti od njihovog glavnog stila i pomenućemo pjesme koje nisu dostigle uspjeh, ali zapravo imaju dušu i pokazuju da Pepersi mogu da i te kako budu emotivni.

Iako je Kalifornija i sve kalifornijsko bazna stanica ovih „momaka“ , Kidis je rođen 1. novembra 1962. godine u Grand Rapidsu u državi Mičigen, SAD. Mičigenom i počinje naša lista.

10. Especially In Michigan, Stadium Arcadium (2006)

Ovaj album je posebno problematičan sam po sebi jer je izdat kao dupli album. Pregršt pjesama koje su dobre, komercijalne pa je veoma teško suziti izbor. Pjesma Especially in Michigan ima sve što predstavlja ovaj bend. Jake bas dionice, zanimljive rifove i gitarske teme. Zapravo ono što je najzanimljivije je melodičnost i sama produkcija svih instrumenata. Vokal je snimljen i produciran tako da imamo utisak da nam Kidis pjeva iz neke svemirske letjelice dok prelijeće rodni Mičigen. Pjesma nikada nije izvođena uživo, barem ne u cjelosti i zato je ona naš izbor, jer je svakako jedna od najpotcjenjenijih sa albuma.

9. If You Want Me To Stay, Freaky Styley (1985) (Sly & the Family Stone cover)

Vraćamo se u prošlost, u 1985. godinu i album Freaky Styley. Iako je ovo obrada, jednostavno nije mogla a da se ne nađe na ovom spisku. Obrada je previše dobra i u stilu ovog albuma i prava je šteta ostaviti je na polici da skuplja prašinu. Nakon slušanja nikada više nećete pustiti original. Kidis nije vokalno interesantan pjevač ali je na ovoj pjesmi pokazao da mu glasovne varijacije nisu strane i da njegov talenat nije samo brzo recitovanje stihova.

8. Knock Me Down, Mother’s Milk (1989)

Fanki gitare i slepovanje na basu – zaštitni znak ovog benda. Međutim, to nije ono glavno što izdvaja ovu pjesmu. Dragulj ove pjesme je prateći ženski vokal na samom kraju. Savršena kombinacija Kidisovog vokala i modulacije zvuka koji padaju u drugi plan naspram ženskog vokala. Možda je ova pjesma upravo i bila inspiracija za kasniju upotrebu Frušanteovog vokala na pjesmama uz Kidisov. Pjesme više nema na njihovim set listama i upravo zato je mi vraćamo na našu.

7. Righteous & The Wicked, Blood Sugar Sex Magik (1991)

Ovaj album je iznjedrio hitove koji su svima dobro poznati. ali mi ćemo da se pozabavimo ovom numerom koja je potpuno nepravedno ostala u sjenci. Jednostavna i koncizna, savršeno oslikava ranu Frušanteovu fazu pod uticajem Hendriksa i Flijeve odsječne bas dionice. Režanje gitare i prelaz u potpuni fank na samom početku pjesme je ono što će vas odmah privući. Nažalost, kao i njenu prethodnicu, momci više ne izvode ovu pjesmu uživo.

6. Aeroplane, One Hot Minute (1995)

Pjesme sa One Hot Minute su možda članovi benda odavno prestali da izvode uživo i zaboravili na njih ali fanovi svakako nisu. Kada bend ostane bez člana kao što je Frušante, to je kao da se ostane bez duše. Naravno, to ne znači da je ovaj album manje vrijedan i da ne posjeduje nikakav kvalitet. Aeroplane je dokaz da se i bez Frušantea moglo, na mišiće ali se moglo. Odlična stvar, energična, dinamična i Fli apsolutno dominira njome. Dječiji vokali koji preklapaju bas solažu su i više nego genijalno rješenje i razlog da se ova pjesma vrati na vaše liste ukoliko je ikada i silazila sa nje.

5. Easily, Californication (1999)

Čuveni Californication sa kraja devedesetih koji je katapultirao Ljute Papričice u mejnstrim. Teško je izboriti se sa slavom pjesama kao što su Californication i Scar Tissue. Međutim, Easily je našla svoje mjesto u srcima onih koji slušaju ovaj bend i sve njihove faze. Teško je reći da je ova pjesma sa preko milion pregleda zaboravljena ali su njene nijanse i struktura melodija i tempa često potcijenjene.

4. Tear, By the Way (2002)

Polako usporavamo tempo i pričamo o opuštenijim Pepersima. By the Way je album koji počinje dinamično, in your face stilom, a onda se desi ova pjesma. Daleko od toga da je jedina sporija i nježnija pjesma sa albuma ali prisustvo klavijatura i Flija na trubi je to što je izdvaja i daje joj sjaj. Slojevi i slojevi vokala i instrumenata čine ovu stvar jednim od boljih poduhvata benda.

3. Warm Tape, By the Way (2002)

Warm Tape je zapravo jedna veoma čudna kompozicija sa mnogo detalja. Violine ili sintisajzer na uvodu, jaki, akustični rifovi, tihe i sramežljive strofe, Kidisova i Frušanteova glasovna harmonija. Nema spektakularnih solo donica, bas slepovanja ali je baš zbog toga spektakularna. Zvučno je čak i sličnija pjesmama sa Stadium Arcadiuma, nosi taj svemirski zvuk. Potcijenjena u svakom smislu, i nikada nije izvođena uživo uprkos upornom traženju na mrežama.

2. She’s Only 18, Stadium Arcadium (2006)

Od 28 pjesama ovog duplog albuma izabrali smo baš ovu u pokušaju da joj poboljšamo preglede. Zvuk koji ovdje dominira je nalik onom sa Blood Sugar Sex Magik. Tipičan garage rock, ukrašen Kidisovim i Frušanteovim harmonijama. Ona u strofama odstupa od cjelokupnog svemirskog zvuka koji dominira albumom i zapravo vas tek u refrenu lansira i sonično vas spaja s ostalim pjesmama.

1. I Could Have Lied, Blood Sugar Sex Magik (1991)

Završavamo našu listu u stilu, povratkom na album koji je najznačajniji u karijeri Pepersa. Za ovu pjesmu nije potrebno mnogo riječi. Samo je pustite, ali live verziju i nikako drugačije. Da Frušante može da ubija svojim solažama, ubio bi ovom. Mnogo je pjesama sa divnim solažama ali nijedna nije kao ova. Ona je alfa i omega svih ostalih.

Izvor: balkanrock.com

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike MUZIKA

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH