Pratite nas na društvenim mrežama

1. januara rođen tvorac poznatog crtića “La Linea”

FILM

1. januara rođen tvorac poznatog crtića “La Linea”

Na današnji dan rođen je Osvaldo Cavandoli, nadimka Cava, talijanski crtač crtanih filmova. Poznat je po svom crtanom filmu “La Linea”.

Osvaldo Cavandoli se u Milano preselio u dobi od dvije godine. Od 1936. – 1940. godine radi kao tehnički dizajner za Alfu Romea. 1943. godine počinje pokazivati zanimanje za crtane filmove i počinje tada raditi sa Ninom Pagotom. Od 1950. godine radi neovisno i kao redatelj i producent. Njegov slavni crtani film Linija se prvi put pojavljuje 1969. godine. Godine 1978. i 1988. razvija dva nova crtana lika: “Seks-liniju” i “Eros-liniju”.

Historijski i fenomenološki Cavandolijev crtić – koji je nastao krajem 60-tih kao reklama za jednu talijansku tvornicu opreme za domaćinstvo – nostalgičarski priziva neka davna vremena. U dvije, tri minute šetnje našeg junaka ravnom bijelom crtom, stislo bi se više životnih lekcija nego u čitavoj satnici ondašnje biologije i svih sijela razredne zajednice.

Pozadinska boja se često mijenja kako se mijenja raspoloženje Liniji, ali većina podloga je plava, dok je linija uvijek bijela. Crtani film je obično trajao po dvije ili tri minute, a napravljeno je 90 (iako se navodi da ih ima 225). Glas je mu posuđivao Carlo Bonomi.

Otkrijte svijet umjetnosti i kulture!

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još iz rubrike FILM

Advertisement

NAJNOVIJE

Advertisement
NA VRH